Lezing in Blaricum over Eenzaamheid door Marjan Slob
Denker des Vaderlands Marjan Slob geeft een filosofische lezing over eenzaamheid in de Dorpskerk van Blaricum op zondag 1 december 2024
Eenzaamheid
Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Het is niet enkel een probleem van ouderen, maar komt voor onder alle leeftijdsgroepen. Wat houdt eenzaamheid precies in? En hoe kunnen we ons tot dit gevoel verhouden?
In samenwerking met de Filosofische Leeskring Blaricum organiseert Bibliotheek Gooi+ op zondag 1 december een lezing over de filosofie van eenzaamheid.
Datum en tijd: zondag 1 december, 15:00-17:00
Locatie: Dorpskerk, Torenlaan 16, 1261 GD Blaricum
Entree: gratis
‘Een gebrek aan verbinding’
Eenzaamheid is een vorm van lijden, daarover geen misverstand. Als je eenzaam bent, lijd je aan een gebrek aan verbinding. Maar om dat te kunnen voelen, moet je volgens Marjan Slob heel wat in huis hebben. Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er niet is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen. In deze lezing belicht Slob het menselijke vermogen tot eenzaamheid, verkent ze de verschillende soorten verbinding waaraan het mensen kan ontbreken, en verdiept zij het verschil tussen eenzaam en alleen zijn.
Marjan Slob is de huidige Denker des Vaderlands, een eretitel die zij twee jaar lang mag dragen. Als richtinggevend motto voor haar termijn heeft zij gekozen voor ‘ruim denken’. Marjan studeerde filosofie in Utrecht en heeft een lange staat van dienst als schrijver-onderzoeker voor nationale kennisinstituten. Zij publiceert in tal van kranten en tijdschriften, en schreef prijswinnend vrij werk, waaronder Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest (2017), De lege hemel: over eenzaamheid (2020) en Door de bomen het huis (2022).