Site logo

Muziektent Laren 100 jaar

20240428 Muziektent Laren 100 Jaar Feest
Op 28 april vierde de Muziektent Laren haar 100-jarig bestaan. De opening werd verricht door Burgemeester Nanning Mol en er waren optredens van Mannenkoor de Speuit en anderen. Verslag: W. C. Paul van der Maas - Foto's Janneke Nijenhuis - Historische Kring - Burgemeester Nanning Mol

Het kan bijna niemand ontgaan zijn, de Larense Muziektent werd met wat wind (ook wat tegenwind, vanwege de onduidelijkheid over het exacte bouwjaar) op zondag 28 april 2024 in het zonnetje gezet.

Een mooi gemeentelijk eigendom van Laren dat sinds 2018 door vrijwilligers wordt onderhouden en bij inzet wordt vervoerd, opgebouwd en weer gedemonteerd. Zo ook weer dit jaar de inzet voor Koningsdag, de feestweek en een extra feestmoment vanwege de (bijna) 100 jaar dat deze tent bestaat.

Een “verrijdbare” muziektent op houtenwagenstel omdat zo’n 100 jaar geleden de gemeenteraad tegen een permanente muziektent stemde. Na ontwerptekeningen kwam de bevolking in opstand omdat men niet wenste dat er inbreuk gemaakt zou worden op het aanzien van de toenmalige Brink (met de Coeswaerde). De gehele constructie is diverse malen gerestaureerd en daarbij zoveel als mogelijk in originele staat gehouden. De laatste ingrijpende renovatie vond afgelopen jaar plaats waarbij door Jan Vos en Henk Wikkerman (met hulp van anderen van het team) alle schotten van de onderzijde zijn vervangen en de nodige verfstreken op de diverse onderdelen weer zijn uitgevoerd.

Muziektent Laren
Muziektent Laren

Opbouwen muziektent 23 april

Al met al reden voor een feestje voor de muziektent zelf in plaats van het gebruik voor evenementen. Zo kwam het, dat na maanden van voorbereiding, door Jan Vos, Henk Wikkerman, Frank  Wegman en Paul van der Maas en het en opbouwen van de tent op 23 april door het volledige team van 13 man en die mogen best genoemd worden:

 • Jan Vos
 • Henk Wikkerman
 • Frank Wegman
 • Frank van Dijk
 • Steef van den Berg
 • Erwin van den Berg
 • Jan-Peter Hofstee
 • Carel Musters
 • Ruud de Bruin
 • Adrie Tak
 • Hans van Klingeren
 • Dustin Vos


 
 
20231210 Vrijwilligers Muziektent Laren
Opbouw Muziektent Laren
Opbouw Muziektent Laren
20240506 Demontage Muziektent Laren

Feest zondag 28 april 2024

Op die zondag met de nodige wind en een mager zonnetje stroomde de Brink voor de Basiliek vol met mensen uit Laren maar ook van daarbuiten en om exact 13.00 uur startte ceremoniemeester Paul van der Maas de feestmiddag en werd de opening verricht door burgemeester Nanning Mol. 

Na het stevig onder zijn armen klemmen van het aandenken voor de gemeente (een door Carin Calis vervaardigd schilderij van de muziektent met jaartallen) startten de optredens van maar liefst 4 koren. 

De aftrap natuurlijk door De Speuit uit Laren en achtereenvolgens gevolgd door

 • De Zoute Zee uit Huizen
 • De Driemasters uit Driebergen
 • Het Ruime Sop uit Bussum

Tussen de optredens door werden de mensen op de Brink vermaakt met muziek van het accordeon-trio gevormd door Leo Vos, Rob Stekelenburg en Menno Visser.

20240428 Muziektent Laren 100 Jaar Feest
20240428 Muziektent Laren 100 Jaar Feest
20240428 Muziektent Laren 100 Jaar Feest

Grande Finale

Aan het eind van alle optredens kwam het klapstuk en dat was het ten gehore brengen van twee liederen door alle koren tezamen en vocaal bijgestaan door het publiek. Wat een feest en wat een plezier.

Ondersteuning

Voor het nodige vocht om de kelen te smeren was daar natuurlijk Marc van De Koerier met de “vochtverspreidingswagen” en kon men van de beste hamburgerbakker uit Nederland genieten van een hamburger. Maar wat is een muziektent zonder technische facilitering van het geluid en daarvoor zorgde de altijd enthousiaste Anton de Groot met zijn installatie.

20240428 Muziektent Laren 100 Jaar Feest

Geschiedenis Muziektent Laren

Een vaste muziektent met ontwerp van 1924 dat werd afgewezen en vervolgens opnieuw werd getekend naar het huidige model dat verplaatsbaar is (volledig van hout en zonder schroeven en bouten) die in 2024 nog steeds, dankzij vrijwilligers en financiële) bijdragen van de eigenaar (de gemeente) mag dus nooit verloren gaan.

Muziektent Laren
Muziektent Laren

Feest 28 april 2024

Afbouw Muziektent Laren 6 mei 2024

20240506 Demontage Muziektent Laren
20240506 Demontage Muziektent Laren
20240506 Demontage Muziektent Laren

Deel dit bericht

 • Frank Wegman
  13/05/2024 at 19:16

  Wat weer formidabel weergegeven zeker met die beeldversterkende illustraties, dit geeft de sfeer fantastisch weer,TOP !

Voeg een reactie toe