Site logo

Laren 150 jaar kunstenaarsdorp – Schilderwedstrijd

Burgmeester Nanning Mol
Unieke en ludieke schilderswedstrijd voor jong en oud. Schilder de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat op 15 juni op de Brink in Laren tussen 11:00 en 13:00 uur

‘Welkom in het Land van Mauve’

“…’t Is aandoenlijk mooi hier, van een fijnheid van lijnen en lieflijke poëzie straalt uit alles, binnenhuizen, wegen, akkers, prachtige heide en boschjes en de menschen is van het liefste soort dat te bedenken is. …”

Dat schreef de beroemde Anton Mauve (1838-1888), daartoe aangespoord in 1874 door de ‘ontdekker van Laren’, de Haagse Schoolschilder Jozef Israels’ , op 44-jarige leeftijd aan zijn 18 jaar jongere vrouw Ariëtte , een volle nicht van Vincent van Gogh bij zijn eerste kennismaking met Laren.

 

Het Land Van Mauve

Schilderij Schapen – Anton Mauve

Schaapskudde Laren - Anton Mauve

Laren kunstenaarsdorp

Mauve, beroemd om de stemmingsvolle ‘zilveren toon’ in zijn Haagse Schoolschilderijen en aquarellen, ontwikkelde in Laren zijn meest productieve periode. Zozeer dat zijn beroemde schapenschilderijen voor export naar Amerika nat van de ezel werden gehaald.

Rond 1900 werd de Larense schilderkunst steeds bekender en populairder. Steeds meer kunstenaars kwamen zomers van heinde en ver naar het schilderachtige arme boeren- en weversdorp. Onder enthousiaste aanvoering van hotelier-wethouder Jan Hamdorff kwam het tot volle bloei. Bekende namen als William Singer jr., Ferdinand Hart Nibbrig, Gijs Bosch Reitz, Co Breman, Jan Sluijters, Piet Mondriaan en Bart van der Leck lieten zich inspireren door ‘Het land van Mauve’.

Schaapskudde Het Land Van Mauve

Uniek evenement

Zaterdag 15 juni vindt er een uniek evenement plaats. Dan komt de Larense kudde samen met schaapherder Rozenn le Buhan en burgemeester Nanning Mol naar het centrum van het dorp. Om 10.45 uur vertrekt de kudde van Singer Laren via de Naarderstraat richting de Brink.

Ook u kunt zich deze kunstmaand laten inspireren door het schilderachtige tableau met de schapen rond de Coeswaerde tegenover ’t Bonte Paard op doek of tekenpapier vast te leggen.

Tussen 11:00 uur en 13.00 uur heeft u daartoe de gelegenheid. Later op de middag zal uw werk in het Brinkhuis beoordeeld worden door een jury waarna in het Larens Journaal de week erop de winnaar bekend gemaakt zal worden.

 

Logo Laren 150 Jaar Kunstenaarsdorp

Over de schilderswedstrijd

De kudde van ca 50 schapen wordt afgerasterd achter de poffertjes kraam. Vanaf de stoep kunnen volwassenen gaan schilderen. Direct achter de poffertjeskraam komt een kinderhoek waar kinderen kunnen tekenen en schilderen.

Zowel jonge als volwassen kunstenaars krijgen de unieke mogelijkheid de kudde te schilderen “In het land van Mauve”. Er kan op de Brink geschilderd worden van 11:00 -13:00 – daarna verhuizen de volwassenen naar de Kloostertuin van het Brinkhuis om het doek af te kunnen maken.

Schaapskudde Goois Natuurreservaat

De schilderswedstrijd is voor jong en oud!

Voor volwassenen

Neem uw schildersezel mee naar de Brink in Laren en uw eigen materialen en schilder tussen 11:00 en 13:00 de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat.

Voor Kinderen

Voor kinderen is tekenmateriaal aanwezig en begeleiding (maar je mag uiteraard ook zelf materiaal meenemen)

 

Schaapskudde Goois Natuurreservaat

Jury

  • In de jury voor volwassenen zitten Leo Janssen en Monique Kropman.
  • In de jury voor de kinderen zitten schrijfster Gitte Spee en Kunstenaar Hans van Deuren

Uitslag kinderwedstrijd

De uitslag voor de kinderen wordt op de Brink om 13:00 bekend gemaakt onder het genot van een portie poffertjes (aangeboden door Poffertjeskraam Corn. de Haan)

Uitslag volwassenen

De volwassenen kunnen vanaf 13:00 uur met hun schildersezel verder werken in de Kloostertuin van het Brinkhuis. De jury start om 15:00 met jureren en maakt om 16:00 uur de winnaar bekend van de schilderswedstrijd voor volwassenen. Het winnende doek hangt tot eind juni prominent in de foyer van het Brinkhuis.

 

Inschrijven

In verband met het beperkt aantal plaatsen op de Brink is het noodzakelijk je in te schrijven voor deze unieke en ludieke schilderswedstrijd. Je krijgt bericht over deelname voor 1 juni 2024.  Bij teveel aanmeldingen selecteert de jury de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.  Wacht dus niet te lang met inschrijven!

Kunstenaars van alle niveaus worden uitgenodigd om mee te doen en hun creativiteit te tonen door deze wollige dieren op doek vast te leggen. Of je nu een ervaren schilder bent of net begint met schilderen, iedereen is welkom om deel te nemen aan deze unieke wedstrijd. Schapen zijn een geliefd onderwerp in de kunstwereld vanwege hun rustgevende uitstraling en zachte vacht.

Dus pak je penselen en verf en laat je creativiteit de vrije loop om een prachtig schilderij van schapen te maken. Misschien win jij wel de eerste prijs en wordt jouw kunstwerk tentoongesteld in het Brinkhuis!. Veel succes en veel schilderplezier!

Inschrijven Volwassenen

Inschrijven Kinderen

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe